featured-coaching2

 

Καλώς ήρθες!

Συγχαρητήρια για την επιβίβαση σου σε αυτό ταξίδι! Προσβλέπω να δουλέψουμε μαζί και να σε στηρίξω για να πετύχεις σε ότι πραγματικά θέλεις. Αυτό το κείμενο σκοπό έχει να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τη φύση του coaching και πώς να πάρεις τα περισσότερα από τη συνεργασία μας.

Τι είναι το coaching;

Το coaching, η προπόνηση, πολύ γρήγορα γίνεται το κυρίαρχο μέσο των επιτυχημένων για μια συναρπαστική ζωή.
Μέσα από εβδομαδιαίες συνεδρίες, οι πελάτες προσδιορίζουν τι είναι το πιο σημαντικό για αυτούς και ευθυγραμμίζουν τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις τους ανάλογα. Σαν προσωπικός σου coach θα δουλέψω μαζί σου για να καθορίσουμε αυτό που θέλεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς και για να σε υποστηρίξω στο να φτιάξεις μια ζωή που θέλεις και αγαπάς. Το να έχεις μια ζωή που αγαπάς αρχίζει με το να δεις καθαρά τις αξίες σου, με το να παίρνεις αποφάσεις με νόημα και με το να δρας με συνέπεια. Η δέσμευση να πορευτείς στη ζωή σου μέσω του coaching προσφέρει τα μέσα για περισσότερη ισορροπία, χαρά, οικειότητα, ενέργεια, οικονομική ευημερία, συγκέντρωση και δράση σε κάθε τομέα της ζωής.

Σαν προπονητής σου θα:

  • Σε ενθαρρύνω να θέσεις τους στόχους που πραγματικά επιθυμείς
  • Σου ζητήσω να κάνεις περισσότερα από όσα μπορεί να έκανες μόνος σου
  • Σε βοηθήσω να εστιάσεις καλύτερα ώστε να έχεις αποτελέσματα πιο γρήγορα
  • Σε εφοδιάσω με τα εργαλεία, την υποστήριξη και την δομή να πετύχεις περισσότερα

Πώς είναι το coaching διαφορετικό από την θεραπεία ή την συμβουλή;

Η προπόνηση δεν είναι θεραπεία, η οποία προχωράει σε βάθος για διάφορα θέματα που έχουν συνήθως να κάνουν με το παρελθόν, ούτε είναι συμβουλή, η οποία συνήθως έχει ως αποτέλεσμα να δίνει στον πελάτη απαντήσεις.

Η προπόνηση είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην δράση και εστιάζει πρωταρχικά στο παρόν και στο μέλλον. Σαν προπονητής σου, θα σου δώσω τη δυνατότητα να καθορίσεις τις δικές σου “απαντήσεις” μέσω της δουλειάς που θα γίνει στην συνεργασία μας.

Ποιος δουλεύει με έναν Coach;

Επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, επαγγελματίες και άνθρωποι σε μεταβατικά στάδια είναι κάποιοι από αυτούς που συνήθως δουλεύουν με έναν προπονητή. Ανεξάρτητα από τον κόπο του επαγγέλματος τους ή την θέση τους στη ζωή, όλοι οι πελάτες μου έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι όλοι τους επιτυχημένοι, επινοητικοί και έξυπνοι άνθρωποι που θέλουν να πάρουν ακόμη περισσότερα από τη ζωή τους.

Ποιος επαγγελματίας αθλητής δεν έχει συνεργαστεί με κάποιον προπονητή για να φτάσει στη νίκη; Σκεφθείτε τον Πύρρο Δήμα – στα χρόνια της επιτυχίας του ήταν ένας από τους καλύτερους αθλητές παγκοσμίως και παρόλα αυτά κατανοούσε την αξία του να έχει τον Χρήστο Ιακώβου ως προπονητή του. Κάποιον δηλαδή που να δουλεύει απευθείας μαζί του, κάποιον να του εφιστά την προσοχή στα πράγματα που δε μπορούσε να δει, κάποιον να τον ενθαρρύνει και να τον προκαλεί να πετύχει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Αυτός είμαι εγώ για εσένα. Το coaching είναι σα να έχεις ένα προσωπικό γυμναστή για τη ζωή σου!

Τα πλεονεκτήματα του να δουλεύεις με έναν προπονητή

Η προπόνηση έχει αποδειχτεί ότι λειτουργεί αποτελεσματικά αν δύο παράγοντες είναι παρόντες:

1. Ο πελάτης είναι πρόθυμος να μάθει, να ωριμάσει και να δράσει
2. Υπάρχει ένα κενό μεταξύ του που είναι τώρα και του που θέλει να φτάσει

Αυτά είναι όλα όσα χρειάζονται για μια επιτυχημένη προπονητική σχέση όπου μπορείς να αναπτύξεις την σωστή στρατηγική, να θέσεις σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης και να επιτύχεις τους στόχους σου. Όλα είναι εφικτά μέσα στην προπονητική μας σχέση. Με έναν προπονητή μπορείς:

Να δράσεις καλύτερα και αποτελεσματικότερα

Η πρώτη μας δουλειά θα είναι να ανακαλύψουμε τι ακριβώς θέλεις για τον εαυτό σου. Μόλις θέσεις σκοπούς που είναι ξεκάθαρα ευθυγραμμισμένοι με τις προσωπικές σου αξίες και το επαγγελματικό σου όραμα, θα είναι πολύ πιο πιθανό να δράσεις φυσικά και με συνέπεια ώστε να τους πραγματοποιήσεις.

Να έχεις μια ισορροπημένη ζωή που λειτουργεί καλά

Η επαγγελματική επιτυχία μεγιστοποιείται όταν απολαμβάνεις ένα αίσθημα προσωπικής εκπλήρωσης και ισορροπημένης ζωής. Θα συζητήσουμε πώς να είσαι εγωιστής αλλά και υπεύθυνος, και πώς να βρεις αρκετό χρόνο ώστε η ζωή σου εκτός δουλειάς να είναι ακριβώς αυτή που θέλεις να είναι.

Να πάρεις καλύτερες αποφάσεις

Ενώ μοιράζεσαι τις ιδέες σου μαζί μου θα σε βοηθήσω να εστιάσεις και να συγκεντρωθείς. Θα σε κατανοήσω και θα είμαι τόσο υποκειμενική ώστε να θέλω πολλά από εσένα, αλλά την ίδια στιγμή τόσο αντικειμενική ώστε να μην είμαι ιδιοτελής ή να μεροληπτώ. Θα δεις επίσης ότι το να μιλάς για τις επιλογές σου με κάποιον που σε ακούει πραγματικά, είναι από μόνο του αρκετό να ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα.

Να φτάσεις περισσότερα – πολύ περισσότερα

Όταν έχεις έναν συνεργάτη τον οποίο εμπιστεύεσαι θα φτάσεις πολύ ψηλότερα γιατί θα μπορείς να αντέξεις κάτι τέτοιο. Είσαι έτοιμος/η να περάσεις στο επόμενο επίπεδο και να ζήσεις τη ζωή σου στο μέγιστο; Εγώ είμαι ένας συνεργάτης που θα σου επιτρέψει να οδηγήσεις την ζωή σου εκεί που θέλεις να πάει.

Να βγάζεις και να έχεις περισσότερα χρήματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι αξίζουν πολύ περισσότερα λεφτά από όσα βγάζουν. Είσαι ικανοποιημένος/η με την οικονομική σου κατάσταση; Αν όχι, μπορούμε να εξετάσουμε τα πιστεύω σου σχετικά με το χρήμα και να βρούμε τι σε κρατάει από το να βιώσεις οικονομική ευημερία.

Να έχεις σταθερή ενέργεια

Μαζί θα αναγνωρίσουμε τα πράγματα που απομυζούν την ενέργεια σου και θα δημιουργήσουμε μια μακροχρόνια στρατηγική ώστε να εξαλειφθούν. Επιπλέον, θα εστιάσουμε στα πράγματα που σε γεμίζουν ενέργεια και θα εξερευνήσουμε πώς θα μεγιστοποιήσουμε την επιρροή τους. Όταν είσαι ευτυχισμένος/η, παραγωγικός/η και ελεύθερος/η από πράγματα που πρέπει να υπομένεις και από προβλήματα, η ζωή είναι πολύ πιο ωραία!

Πως προπονώ τους πελάτες μου

Σαν προσωπικός σου προπονητής, θα εξετάσω, θα ενθαρρύνω, θα συμβουλέψω, θα προκαλέσω, θα ζητήσω και θα ακούσω την αλήθεια σου ώστε να παραμείνεις ευθυγραμμισμένος μ’ αυτό που είσαι, με τους στόχους σου, τις αξίες σου και το όραμά σου. Θα εστιάσω απόλυτα σε εσένα και αυτό που θέλεις στη ζωή σου. Πάνω από όλα θα στηρίξω εσένα, όχι μόνο τους στόχους σου.

Η σχέση που θα έχουμε κατά την προπόνηση σχεδιάζεται από τους δυο μας και μπορεί να εξελίσσεται σε αμφίδρομη ανατροφοδότηση.

Παρόλο που εγώ είμαι αφοσιωμένη στο ταξίδι, εσύ θα είσαι ολοκληρωτικά υπεύθυνος/η για αυτά που θα κάνεις ή δεν θα κάνεις στην πορεία της ζωής σου.

Περιμένω το καλύτερο

Θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί μόνο αν είσαι έτοιμος/η να είσαι και να κάνεις το καλύτερο. Αν δεν κάνεις το καλύτερο δυνατό, θα σου το ζητήσω. Αν δεν μπορείς κάποια στιγμή να έχεις την καλύτερη απόδοση, θα καταλάβω και θα κάνω ότι μπορώ ώστε να εισακουστείς, ν’ αγαπηθείς και να ξαναβρείς το δρόμο σου.

Θα έχω συγκεκριμένες απαιτήσεις

Κατά διαστήματα, θα έχω κάποια ξεκάθαρη απαίτηση όπως: “Μπορείς να καταφέρεις το Χ ως το τέλος του μήνα;” Μπορείς να δεχτείς το αίτημα μου, να αντιπροτείνεις (π.χ. “Δεν μπορώ να κάνω το Χ, άλλα μπορώ να κάνω το Ψ” ή να αρνηθείς (σπάνια). Πάντα θα σε υποστηρίζω, οποιαδήποτε κι αν είναι η απάντηση σου.

Δίνω συμβουλές

Αν είμαι σίγουρη για μία κατάσταση, και εσύ ανοιχτός/ή, θα κάνω συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς να διαχειριστείς ένα πρόβλημα ή να αδράξεις μια ευκαιρία. Αν δεν είμαι σίγουρη, θα στο πω. Ότι και να συμβαίνει, εσύ πάρε τα καλύτερα από όσα λέω και χρησιμοποίησε την δική σου κρίση.

Είμαι ευθύς άνθρωπος

Όταν θα ακούω ένα περίεργο τόνο στη φωνή σου ή αντιλαμβάνομαι ότι κάτι δεν πάει καλά, θα σε ρωτάω για τι πρόκειται. Συχνά, είναι αυτές οι στιγμές που μας δίνουν την ευκαιρία να διαλευκάνουμε κάποια κατάσταση. Παρόλα αυτά, δεν θα έρθω αντιμέτωπη με εσένα. Μόνο θα σε παροτρύνω να εγκύψεις στο πρόβλημα.

Δίνω ασκήσεις για το σπίτι

Συνήθως θα σου ζητάω να θέσεις δύο τρεις στόχους ή δράσεις, στα οποία θα πρέπει να εστιάσεις ανάμεσα στις συνεδρίες μας. Αν σε πιέζω πολύ, τότε πες το μου. Και αν θέλεις να πιεστείς περισσότερο, τότε ζήτα το.

Είμαι εδώ για εσένα

Θέλω να τα ακούσω όλα. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα, είσαι αναστατωμένος/ή με κάτι (ακόμα και με εμένα ή την προπόνηση μας), αν τώρα έχεις αρχίσει να συνειδητοποιείς κάτι σημαντικό, ή δεν μπορείς να περιμένεις για να μοιραστείς μια επιτυχία, τηλεφώνησε μου ή στείλε μου email – ό,τι ώρα κι αν είναι.

<strοng>Πώς να πάρεις τα περισσότερα από την προπόνηση μας

Θέλω να ωφεληθείς τα μέγιστα από τις συνεδρίες μας και τον χρόνο μεταξύ αυτών. Αυτός ο οδηγός περιγράφει σύντομα κάποια από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μεγιστοποιήσεις την αξία της προπόνησης.

Εστίασε στο τι πραγματικά θέλεις

Η προπόνηση λειτουργεί καλύτερα όταν έχεις ξεκαθαρισμένους στόχους που βασίζονται στα αληθινά προσόντα σου. Κατ’ αρχάς, σε ενθαρρύνω να σκεφτείς σοβαρά πώς θέλεις να είναι η ζωή σου. Έπειτα, αναγνώρισε τα κενά ανάμεσα στο πως είναι τα πράγματα τώρα και στο πως θα ήθελες να γίνουν. Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με αυτό, οπότε αν δεν είσαι σίγουρος για το τι πραγματικά θέλεις, η προπόνηση είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο το οποίο μπορεί να σου παρέχει μεγαλύτερη διαύγεια.

Γνώρισε τον εαυτό σου εκ νέου

Δουλεύοντας με έναν ευαίσθητο και με κατανόηση προπονητή είναι ένας υγιής τρόπος να ωριμάσεις. Οι περισσότεροι πελάτες προσλαμβάνουν έναν προπονητή για να δουλέψει πάνω σε συγκεκριμένους στόχους και τον περισσότερο χρόνο να εστιάζει σε αυτή την αποστολή. Με την προπόνηση όμως, πολλοί πελάτες ανακαλύπτουν νέες πλευρές του εαυτού τους, και κατανοούν ότι μπορούν να ρυθμίσουν τους στόχους τους ώστε να είναι σε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με αυτό που οι ίδιοι είναι. Αυτή η διαδικασία ανακάλυψης είναι φυσική και δεν χρειάζεται να συγκεντρωθείς σε αυτήν, απλά να αντιληφθείς ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

Ταχύτατη προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη είναι το σήμα κατατεθέν του coaching.

Διπλασίασε το επίπεδο της θέλησης σου

Ένα μέρος της δουλείας μου μαζί σου είναι ότι θα απαιτώ πολλά από εσένα. Ελπίζω όχι πάρα πολλά, αλλά πιθανόν περισσότερα από όσα σου έχουν ζητηθεί πρόσφατα. Σου ζητώ να είναι πρόθυμος/η να πειραματιστείς με νέες προσεγγίσεις και να δοκιμάσεις νέες ιδέες. Θα σου ζητώ να λες όλη την αλήθεια, να ανεβάσεις τις απαιτήσεις που έχεις για τον εαυτό σου και να θέσεις υψηλότερους στόχους.

Τελικώς, εσύ θα αποφασίσεις τι είναι το καλύτερο για εσένα. Παρόλα αυτά, όσο μεγαλύτερη θέληση έχεις να εξελιχτείς, τόσο περισσότερα οφέλη θα πάρεις από την προπόνηση.

Έλα προετοιμασμένος/η σε κάθε μας συνεδρία

Για να έχεις το μεγαλύτερο κέρδος από τις συναντήσεις μας ή τα τηλεφωνήματα μας, θα σου ζητήσω να έχεις προετοιμάσει μια γραπτή φόρμα για κάθε συνεδρία. Πολλοί από τους πελάτες μου χρησιμοποιούν την “Φόρμα Προετοιμασίας Προπόνησης”. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι κάτι δύσκολο και χρονοβόρο, καθώς συνήθως απαιτεί 10 με 20 λεπτά. Αφιερώνοντας αυτό τον λίγο χρόνο για να προετοιμαστείς και στέλνοντας μου από πριν την φόρμα σου με fax ή με email, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην συνάντηση μας.

Κάνε τις ασκήσεις για το σπίτι

Κάθε εβδομάδα θα αποφασίζεις για τις δράσεις ή τους στόχους στους οποίους θες να εστιάσεις. Περιμένω να είσαι πιστός στις δεσμεύσεις σου και θα δουλέψω μαζί σου για να διασφαλίσουμε ότι θέτεις εφικτές, ρεαλιστικές αποστολές που αξίζουν τον κόπο. Αν γνωρίζεις ότι έρχεται μια δύσκολη εβδομάδα, οι ασκήσεις σου μπορεί να είναι απλές, όπως το να σκεφτείς μια νέα προοπτική. Αν έχεις περισσότερο χρόνο, μπορεί να αποφασίσεις να ασχοληθείς με κάποιο σημαντικό έργο. Όπως και να έχει, θα σε θεωρώ υπεύθυνο και θα σε ενθαρρύνω να κάνεις το καλύτερο.